Anne Frank Bomen

Nazaten van de échte Anne Frankboom blijvend beschikbaar

Het verhaal van het leven van Anne Frank is door haar beroemd geworden dagboek wereldwijd bekend geworden. Het werd vlak na de Tweede Wereldoorlog uitgegeven onder de titel ‘Het Achterhuis’. Het huis lag achter het bedrijfspand van vader Otto Frank aan de Prinsengracht 263 in Amsterdam. De familie Frank dook onder in het achterhuis in de zomer van 1942 omdat de bezetter steeds strengere maatregelen nam tegen de Joden. In de twee jaar dat ze was ondergedoken, schrijft Anne over gebeurtenissen in het Achterhuis, maar ook over wat ze voelt en denkt. Het schrijven helpt haar de stille en saaie dagen door. Na een oproep van de regering in Londen om dagboeken te bewaren, besluit ze haar losse notities te bewerken tot één lopend verhaal met als titel Het Achterhuis. Anne in het laatste jaar van de lagere school, 1940. In augustus 1944 wordt Anne samen met de andere onderduikers op 4 augustus 1944 ontdekt en opgepakt. Haar dagboek blijft bewaard. Via het doorgangskamp Westerbork komen ze in het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau terecht. Begin november 1944 moet Anne opnieuw op transport. Ze wordt samen met haar zusje Margot naar concentratiekamp Bergen-Belsen gedeporteerd. Haar ouders blijven achter in Auschwitz. De omstandigheden in de kampen zijn erbarmelijk. Anne krijgt vlektyfus en overlijdt in februari 1945 aan de gevolgen ervan. Van alle onderduikers in het achterhuis overleeft alleen haar vader Otto Frank de oorlog. Auschwitz wordt door Russische troepen bevrijd. Tijdens zijn terugreis naar Nederland hoort Otto dat zijn vrouw Edith, Margot en Anne niet meer leven. Terug in Nederland krijgt hij de dagboekpapieren van Anne in handen en die maken diepe indruk op hem. Vrienden overtuigen hem het als boek uit te laten geven. Op 25 juni 1947 verschijnt Het Achterhuis in een oplage van 3.000 exemplaren. In de daarop volgende jaren wordt het boek vertaald in 70 talen. Er worden wereldwijd meer dan 25 miljoen exemplaren van verkocht. De Anne Frank Stichting wordt opgericht en in 1960 wordt het achterhuis een museum. Vader Otto blijft tot zijn overlijden in 1980 nauw betrokken bij de Anne Frank Stichting. Hij hoopt dat lezers van het dagboek zich bewust worden van de gevaren van discriminatie, racisme en Jodenhaat.

De paardenkastanje

Anne keek vanuit haar onderduikplek, het achterhuis, uit op een witte paardenkastanje. Ze schrijft in haar dagboek een aantal keren over de boom. Het was haar enige contact met de natuur en ze las er de wisseling van de seizoenen aan af.

Wij keken alle twee naar de blauwe hemel, de kale kastanjeboom aan wiens takken kleine druppeltjes schitterden, naar de meeuwen en de andere vogels die in hun scheervlucht wel van zilver leken. Dat alles ontroerde en pakte ons alle twee zo, dat we niet meer konden spreken.

Anne Frank – 23 februari 1944

Dit schreef Anne Frank op 23 februari 1944, in deze zinnen verbindt ze de kastanjeboom met haar verliefdheid op Peter.

Het einde van de oorspronkelijke boom

In 2010 is de boom tijdens een zomerstorm omgewaaid. Zaailingen van de boom zijn veilig gesteld door vrijwilligers van de stichtingen Wereldboom en ElemenTree. In een bijzondere samenwerking van beide stichtingen met Van den Berk Boomkwekerijen uit Sint-Oedenrode is ervoor gezorgd dat nazaten van de oorspronkelijke Anne Frankboom blijvend beschikbaar zijn.

Herdenkingsbomen

Het achterliggende idee is dat deze Anne Frankbomen een belangrijke rol kunnen spelen bij het herdenken van het vreselijke lot van de Joodse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bomen leven veel langer dan mensen. Generaties lang markeren ze bijzondere plaatsen en symboliseren ze trouw en groei. Het planten van een Anne Frankboom houdt niet alleen de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend, maar het is ook een daad van optimisme en vertrouwen in de toekomst. De bomen worden voorzien van een certificaat van echtheid en een chip. Door de samenwerking van de stichtingen ElemenTree en Wereldboom met Van den Berk Boomkwekerijen, is zeker gesteld dat nazaten van de échte Anne Frankboom nu én in de toekomst beschikbaar zijn. De bomen zijn gechipt en worden geleverd met een certificaat van echtheid. Veel gemeenten en scholen in Nederland – maar ook in België, Duitsland en de VS – hebben al Anne Frankbomen geplant.

Meer informatie? Mail info@Elementree.nl